Ecotricity Geleceğin Yeşil Enerji Kaynağı

Ecotricity enerji kavramını baştan aşağıya kadar değiştiren bir sistemin adı ve mucidi Dale Vince bu sistemi tüm dünyaya yaymak için çaba harcıyor.

Enerji içinde var olduğumuz bu dünyada yaşamımızı sürdürmemiz için ihtiyaç duyduğumuz önemli bir kaynak. Enerjiyi ortaya çıkarmak ve kullanmak için ise soluduğumuz havayı sağlayan ve atmosferi kirleten karbondioksit ve sera gazı gibi gazları açığa çıkarıyoruz. Sonucunda ise küresel ısınma ve dünya üzerinde seller, fırtınalar, depremler gibi felaketler ortaya çıkıyor.

Fosil yakıtlarıyla enerji üretiminin bir diğer dezavantajı ise maliyetlerinin yüksek olması. Faturaları daha yüksek ödüyoruz ve enerjiyi pahalıya kullanıyoruz. Dünyayı kirletmeyen ve faturaları aşağıya çekecek enerji sistemleri üzerinde birçok firma ve bilim adamı çalışıyor. Bu insanlardan bir adım öne çıkan Dale Vince geliştirdiği Ecotriciy şirketi ile gelecek vadediyor.

GB_Record_Credit_Peter_Lyons

Ecotricity 1995 yılında girişimci Dale Vince tarafından İngiltere’de kuruldu ve İngiltere’nin ilk yeşil enerji şirketi ünvanına sahip oldu. Şirketin ana amacı yeşil enerji ağı oluşturmak ve evlere yeşil enerji sağlayarak faturalar aşağıya çekmek ve atmosferin kirlenmesini önlemek. Dale Vince 1997 yılında küresel ısınmayla ilgili adımların atılacağı Kyoto Konferansına katılarak bu amaca katkıda bulundu ve Nemesis isimili bir elektrikli araç üretti.

Dale Vince, Ecotricty ismini verdiği yeşil enerji şirketi çatısı altında İngiltere’de yeşil enerji alt yapısı oluşturuyor ve rüzgar enerji üreten rüzgar güllerinden elde ettiği enerjiyi kurduğu ağ alt yapı sayesinde evlere düşük fiyatlara satıyor. Ayrıca Dale’in kurduğu EcoLab çok başarılı projelere imza atıyor. Bu projelerden en önemlileri İngiltere’nin en hızlı elektrikli spor arabası Nemesis elektrik enerjisiyle 240 Km hıza ulaşıyor.

nemesis

EcoLab’ın bir diğer başarılı projesi ise IonHorse isimli elektrikli Racing sınıfı motor bisiklet. Tamamen elektrik enerjisiyle hareket eden motor saatte 160 Km hıza ulaşıyor. The Urbine projesiyle ise rüzgar gülü kurulamayan alanlara dikey pervane şeklinde sistemler kurarak rüzgardan faydalanılıyor. Şirketin Snapper isimli projesi ise deniz akım gücünden elektrik üretmeyi amaçlıyor. Dave, BlackBox isimli projesiyle elektrik kullanım alışkanlıklarını ve sistemi kökten değiştirmeyi hedefliyor.

nemesis-gallery-8-preview

Yeşil enerji kaynakları gün geçtikte artıyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde elektrikli araçlar daha uygun fiyatlara satışa sunulacak ve fosil yakıtları kullanan araçlar yerini yavaş yavaş elektrikli araçlara bırakacak. Bunun sonucunda elektrik enerjisi ihtiyacı çok daha fazla artış gösterecek ve yeşil enerji üreten sistemler çok önemli hale gelecek.

Dale Vince Zero Carbonista isimli bir blog sahibi ve bu blogda yazılar yazıyor. Bu linkte tıklayarak:  Zero Carbonista isimli bloğu ziyaret edebilirsiniz.


// // <![CDATA[

// ]]>

Related-items

One thought on “Ecotricity Geleceğin Yeşil Enerji Kaynağı”

Yorum bırakın