Esnek Bataryalar Katlanabilir Cihazlara İmkan Verecek

Koreli bilim adamları çok ince ve esnek batarya ürettiler ve bu bataryanın gelişmesiyle katlanabilen araçlar ve teknolojik cihazlar yapılabilecek ve bu cihazları katlayıp cebinize koyabileceksiniz.

Taşınabilir elektronik cihazlarında en büyük sorun ekrandır. Bugünkü telefonlar, tabletler ve e-booklar sert olduğundan, cebinize ve çantanıza sığamıyor; fakat bu teknolojiyle cihazları katlayıp cebimizde taşıyabileceğiz.

Aslında şimdiye kadar katlanmaya imkan tanıyan bazı ekranlar mevcuttu; fakat en büyük sorun katlanmaya imkan tanımayan batarya kısmıydı. Batarya sorununa koreli bilim adamlarının bulduğu çözümle artık cihazlar daha esnek olacak.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve ekibi profesör Keon Jae Lee çalışmaları yürüttü ve jilet kadar ince bir lityum-iyon pil yaratmayı başardı. Testlerde Pili tekrar tekrar büktüler ve mavi led ışık asla kesilmedi. Video’da görebilirsiniz,  daha sonra bir voltmetre ile test ve gerilim ölçüldü ve hemen hemen hiç değişiklik olmadı.

Lee şimdi kitlesel üretime imkan verecek ve yüksek çıkış gücüne sahip pil olasılığı üzerinde çalışıyor.  Önemli nokta esnek araçların uygulanabilirliği ve dayanıklılığı hakkında büyük sorular ve soru işaretleri mevcut.  Ama teknik engellerin çözülebilir olduğunu bilmek güzel ve ileride katlanabilir bir gazete sahibi olmak güzel olacak. Bu noktada tablerde gazeteleri yok edemeyecek diyebiliriz.

Soner Görpeli tarafından yazılmıştır.

Yorum bırakın