Etiket arşivi: Privacy

İnternetten Size Zarar Verebilecek Ayak İzlerinizi Silin

Sosyal ağların gelişmesiyle birlikte interneti daha fazla ve etkin kullanmaya başladık. Kişisel bilgilerimizi ve kimlik bilgilerimiz gibi önemli bilgilerimizi artık internet siteleriyle paylaşıyoruz. Peki bilgilerinizin güvenliği konusunda endişeleriniz var mı!

Öncelikle yukarıdaki sorunun cevabını verelim. Eğer sosyal medyayı kullanıyorsanız mutlaka bilgilerinizin güvenliği konusunda endişeleriniz olmalı. Hatta sosyal medyayı hiç kullanmıyorum ve bilgilerimin güvenliğini dert etmiyorum diyorsanız, yine yanılıyorsunuz!

Sizin dışınızda insanların pdf kataloglar veya sizin yer aldığınız bir projenin pdf dosyasını internette yayınlamasıyla bile bilgileriniz tüm dünyaya açılabilir. Bu yüzden internette bilgilerin güvenliği çok önemli bir etken ve size hiç beklemediğiniz bir yerden zarar verebilir.

Günümüzde hiç çekinmeden bilgilerimizi paylaştığımız Facebook, Twitter, Google+ ve LinkedIn gibi siteler başlıcaları. Bu sosyal ağlara her türlü bilgilerimizi giriyoruz ve resimlerimizi yüklüyoruz ve hatta lokasyonumuzu paylaşıyoruz. Sizin evde olmadığınızı takip edenler de olabilir.

Facebook’taki bilgilerinizi arkadaşlarınız dışındaki kişilere gizlemenizi öneriyoruz ve duvarınızda paylaştığınız bilgilerin size zarar vermeyecek bilgiler olması gerekiyor. Bu diğer sosyal ağlar için de geçerdi. Facebook’ta geçmişinizi silmeniz gerekirse aşağıdaki pencereye ulaşarak hesabınızı kaldırabilir ve tüm bilgilerinizi silebilirsiniz.

How to Erase Yourself From the Internet

Facebook hesabınızı nasıl deaktive edeceğinizi açık olarak size anlatıyor ve  Account Settings > Security > Deactivate your account. Bu seçenekle hesabınızı deaktive ediyorsunuz; fakat bütün bilgileriniz silinmiyor ve tekrar aktive ettiğinizde bilgilerinize ulaşıyorsunuz. Tüm bilgilerinizi kaldırmak için delete my account seçeneğine ulaşmanız gerekiyor. Bu seçeneği seçtiğiniz zaman bir daha geri dönüş yok!

Diğer bir seçenekte hesabınızı yedeklemeniz. Hesabınızı kendi bilgisayarınıza yedekledikten sonra tamamen silebilirsiniz. Account Settings > General > Download a copy of your Facebook Data > Start My Archive.


How to Erase Yourself From the Internet

Twitter

Facebook’un aksine Twitter’da deaktivite yapmanız tamamen bilgilerinizi silmeniz demek.  Account Settings > Deactivate my account > Okay, fine, deactivate account.

Twitter datalarınızı hemen silmiyor ve 30 gün boyunca serverda tutuyor. 30 gün geçtikten sonra bütün bilgileriniz siliyor ama tabi bunu şimdilik tamamen silindi diyemiyoruz; çünkü bilgilerin tutulduğu gündemde!

LinkedIn

LinkedIn’de de aynı şekilde bilgilerinizi silmeniz çok kolay: Privacy & Settings menüden seçiyorsunuz ve buradan Account > Close Your Account. Hesabınızı neden kapattığınızla ilgili size bir soru soruluyor ve cevapladıktan sonra hesabınız kapatılıyor ve bilgileriniz siliniyor. Yatedo adında bir site tarafından LinkedIn hesap bilgileriniz el geçiriliyor ve sizin bu siteye üye olmanız isteniyor. LinkedIn bu durumun kendileriyle bir alakası olmadığını söylese de ortada ciddi bir sıkıntı var.

How to Erase Yourself From the Internet

Google+

Google hesabınızı silmek isterseniz Account Management > Delete profile and remove related Google+ features > Delete Google+ content. Buradaki silme işlemini yaparken, bütün Google profilini sil seçeneğini seçmelisiniz: “Delete your entire Google profile”. Google ile ilgili bütün bilgileriniz silinecektir. İlgili bütün servisleri seç seçeneğinde Youtube vs gibi hesap bilgileri de silinecektir.

İnternetteki Ayak İzlerinizi Silmek

İnternetteki ayak izlerinizi silmek isterseniz aşağıdaki sitelerden yardım alabilirsiniz.

Account Killer Bütün databaseleri barındıran bir site ve bu site sayesinde internetteki bilgilerin izini sürebilirsiniz.

Just Delete Me Bu site sayesinde internetteki bilgilerinizi izleyebilir ve silebilirsiniz.

Knowem, Bu site sayesinde ise unuttuğunuz kullanıcı isimlerinizi bulabilirsiniz.

//
// <![CDATA[

// ]]>

Reklamlar