Sosyal Medyanın Online Satışlara Etkisi % 1

Sosyal Medyanın günümüzde ne kadar etkili olduğunu artık söylememe bile gerek yok! Son günlerde yaşanan tartışmalarda sonra, etkisinin çok fazla olduğu düşünülüyor ki kapatılması bile gündemde! Peki Sosyal Medyanın ticari etkilerine biraz göz atmakta fayda var.

E-ticaret iş sektörü bütün efforunu geleneksel online pazarlamaya odaklandırıyor. Örnek olarak arama motoru temelli pazarlama ve e-mail ile pazarlama; sosyal medyadan çok daha ön planda. Yapılan araştırmalar sosyal medyanın satışlara %1 etki sağladığı ve bu araştırmanın yürütüldüğü sadece Facebook ve Pinterest.

Yukarıdaki araştırmanın sonucu yaklaşık bir sonuç. Araştırmacılar, hala sosyal medyanın satışlara ne kadar etki sağladığını tam olarak çözmüş değiller; fakat yaklaşık bir rakam söylemek gerekirse % 1 bir iyimser bir rakam. Ayrıca bu araştırmanın bir sonucu da, tüketicilerin satın alma davranışı göstermeden önce en az 3 kanaldan etkilendiklerini gösteriyor. Yani önce reklamı görüyor, sonra e-maillere maruz kalıyor ve daha sonra sosyal medya etkisiyle satın almaya karar veriyorlar.

Satışların artmasına en çok neden olan hala e-ticaret siteleri. E-ticaret siteleri, satıştan önce tüketicileri %30 etkileme oranına sahip. E-ticaret sitelerine tüketiciler 3 kanaldan ulaşıyor: Doğrudan ziyaret ( Bu faktör marka bilinirliliği çok yüksek siteler için geçerli ), Organik arama ve ücretli arama. E-ticaret sitelerinin satışlarının başarısını arama motorları 1. sırada etkiliyor diyebiliriz.

2. etkili faktör ise e-mailing. Tüketicilerin 3 te 1 i e-maillerden etkilenerek satın almayı gerçekleştiriyor. Bu dataları iyi analiz etmek ve satışlardaki başarıyı artırmak için kullanmak gerekiyor. Sosyal Medya platformu günümüzde daha eğlence tabanlı hareket ediyor ve insanlar boş vakitlerini geçirdiği bu platformda fazla rahatsız edilmek istemiyor. Sosyal Medyayı, reklamdan nefret eden bir topluluk olarak değerlendirmek şu an için en iyimser analiz! Bundan dolayı, itici olmamak için sosyal medya’da reklamı insanların gözüne sokmamak gerekiyor.

Soner Görpeli yazdı.

www.yaviga.com

 

Yorum bırakın